Knoll: 75 jaar vakmanschap loont!

Kom Knoll ontdekken bij Loncin in Leuven, Zoutleeuw (Sint-Truiden) en Hasselt. Onze interieur consultants beantwoorden met plezier al je vragen.

Knoll designmeubels zijn een streling voor het oog.  Mooie objecten van onberispelijk afwerking en kwaliteit om je interieur naar een hoger niveau te tillen. Als we Knoll zouden moeten samenvatten in een paar woorden, dan zou dit zijn: Constellatie, harmonie, moderniteit, ontwerp, werk/leven, duurzaamheid en toekomst. Deze 7 begrippen zijn sinds de oprichting in 1938 intens met elkaar verweven, telkens op een andere manier, telkens met een ander resultaat. Knoll plaatst zijn creaties in de omgeving van de mens, houdt rekening met het scheppen van orde en denkt na over hoe de omgeving een invloed uitoefent op de persoon. Werkplekken en woninginrichting hebben een onmiskenbare invloed op de mens en zijn functioneren. In het 75-jarige bestaan van Knoll is deze filosofie telkens opnieuw getoetst aan de werkelijkheid en keer op keer opnieuw toegepast en aangepast waar nodig. Dit heeft als gevolg dat Knoll door de jaren heen prachtige meubelstukken heeft uitgebracht, stukken die telkens opnieuw gewaardeerd en bewonderd worden.

Knoll trekt topontwerpers aan: met schitterend resultaat

Eén van de grootste voorbeelden van topvakmanschap is de Knoll Barcelona stoel, een ontwerp van Ludwig Mies van der Rohe. Deze stoel werd ontworpen voor het Duitse paviljoen op de wereldtentoonstelling in Barcelona in 1929. Had men toen al het vermoeden dat dit een wereldvermaarde stoel ging worden? Het ontwerp was gebaseerd op een klassieke vouwstoel en hij werd uitgebracht met bijhorende voetbank. 'Less is more' zat in het achterhoofd van de ontwerper toen hij dit meubel creëerde. Destijds ontworpen in wit geitenleer, is deze stoel nu te verkrijgen in diverse uitvoeringen. Niet minder dan Eero Saarinen is dan weer verantwoordelijk voor de alom bekende Tulip Chair, ontworpen in 1955-1956. In die tijd werd deze prachtige stoel beschouwd als 'space age'. Hierop had Saarinen als uitleg dat hij de wirwar van poten van klassieke tafels en stoelen tot één orde wou terugvoeren. De Tulip Chair doet dit uiteraard helemaal. Ook bijvoorbeeld zijn tafel Pedestal kadert volledig in deze filosofie. Naast deze twee topdesigners, Saarinen en van der Rohe, trekt Knoll constant nieuw designersbloed aan. Denk bijvoorbeeld aan David Rockwell met zijn ervaring in het hotel- en restaurantwezen, David Adjaye met zijn combinaties tussen ingenieus materiaalgebruik en hedendaagse kunstvormen en Harry Bertoia met zijn achtergrond als metaalbewerker en sierradenontwerper. Deze en nog talloze andere designers vormen de basis van de steeds weerkerende topprestaties.


Thuis en werken gaan hand in hand, meer en meer

Hoe de oprichter Hans Knoll het in 1938 al kon weten, is velen een raadsel. Maar tegenwoordig is zijn visie bevestigd: werken en wonen vloeien meer en meer over in elkaar. Een kantoorruimte in uw woning, een rustruimte in uw kantoorgebouw, een comfortabele zitbank in de ontvangstruimte van uw onderneming, een stoel aan de ene kant van uw eettafel en een bureaustoel aan de ander kant van dezelfde tafel zijn geen rariteiten meer. Uw werk- en woonomgeving groeit alsmaar nader tot elkaar. Dit weerspiegelt zich in de ontwerpen waar Knoll mee op de markt komt. Kantoormeubelen en meubelen voor thuis worden met precies hetzelfde vakmanschap ontwikkeld en uitgevoerd.

Knoll neemt geen genoegen met middelmaat

Bij Knoll is het alles of niets. Een tussenmaat bestaat er niet. En uiteraard gaan ze altijd voor de top. Kwaliteit staat voorop, afwerking is een must en stijl en comfort vervolmaken het geheel. In het verleden zagen we de samenwerking met Bauhaus en Arts & Crafts. In 2011 won Knoll de National Design Award van the Smithsonian's Cooper-Hewitt, en dit voor bedrijfs- en institutionele prestaties. Wie deze prijs wint, wordt gewaardeerd en geëerd om de impact van hun oeuvre op het algemene publiek. Het zet Knoll op de wereld-tijdlijn, zowel in het verleden als in de toekomst.


"Knoll is in 1938 opgericht door Hans Knoll in New York. Het designmerk werkte al snel samen met topontwerpers zoals Eero Saarinen, Mies van der Rohe, Harry Bertoia... Door die nauwe samenwerking heeft Knoll heel wat iconisch en tijdloze designmeubels in zijn collectie.

Naast de indoor designmeubelen heeft Knoll ook een mooie collectie design outdoormeubelen zoals de 1966 collection van Richard Schultz en de Diamond Chair van Harry Bertoia. De design outdoor meubelen van Knoll kunnen pareltjes zijn in je tuin of op je terras. "