Carl Hansen en Hans J. Wegner

Van al de Deense meubel designers wordt Hans J. Wegner (°1914 - 2007) beschouwd als een van de meest creatieve en productieve.  Met meer dan 500 gedesignde stoelen wordt hij ook wel de meester van de stoelen genoemd.  Veel van die design stoelen worden beschouwd als meesterwerken en zijn „collector items” geworden over de hele wereld.

Hij was deel van een gouden generatie die de golf van Deense design hebben gecreëerd: „Veel buitenlanders hebben mij gevraagd hoe de Deense stijl wordt gemaakt.  Ik antwoordde dat het een voortdurend proces is van zuivering en simplificatie,  een herleiding tot de simpelst mogelijke samenstelling van 4 poten, een zitvlak en een rug- en armleuning.”

De kern van zijn nalatenschap is die focus om de ziel van de meubels tot uiting te laten komen, waar de simpelheid en de functionaliteit kunnen bewonderd worden in al zijn schoonheid.  Dat is de reden waarom zoveel van zijn designs niet enkel in musea belanden maar ook effectief dagelijks worden beleeft bij mensen thuis en doorgegeven doorheen generaties.

Wegner was geboren in 1914 in Tonder, in het zuiden van Denemarken als zoon van een schoenmaker.  Op zijn 14e begon hij een stage bij een kastenmaker.  Na 3 jaar leren en experimenteren met zijn eerste designs verhuisde hij naar Copenhagen waar hij school liep in een kunstenschool voor hij architect werd.

Hij werkte samen met bij Arne jacobsen en Erik Moller in Arhus aan het meubeldesign van het nieuwe stadhuis van Arhus in 1940.  Het was in datzelfde jaar dat Wegner begon samen te werken met kastenmaker Johannes Hansen die een drijvende kracht was achter het brengen van nieuwe meubeldesigns aan het Deense volk.  Zijn ervaring als kastenmaker zorgde ervoor dat de 2 elkaar volledig begrepen in hoe bestaande technieken te gebruiken om nieuwe vormen te creëren.    Wegner esthetisch oog was gebaseerd op een diep respect voor hout en curiositeit naar andere natuurlijke materialen wat hem in de mogelijkheid stelde om een organisch, natuurlijke zachtheid te brengen in het formalistisch minimalisme. 

Hij stichtte zijn eigen design studio in 1943.  Wegner maakte zijn eerste stoel voor Carl Hansen & Son in 1949.  De stoel CH24 - ook wel Wishbone Chair genoemd - was geïnspireerd op ziin vorige werk voor de China Stoelen en werd een instant succes.  Ze zijn in productie bij Carl Hansen sindsdien en zijn tot op de dag van vandaag nog altijd een van de meest populaire Wegner stoelen.

Tijdens zijn leven ontving Wegner tal van belangrijke design prijzen, waaronder de Lunning prijs, de grote prijs van Milaan triënnale…

Veel designmuseums van het Museum of Modern Art (MoMA) in New York tot het Neue Sammlung in München hebben werken van Wegner in hun collectie.

Glen LoncinComment