Een Knoll Design Meubel Besproken

In 1957 stemde Eero Saarinen er mee in om een nieuwe collectie design tafels en stoelen te designen voor Knoll.  Deze collectie was uniek omdat het één enkele poot had.  Het originele opzet was om de stoelen in 1 stuk uit 1 enkel materiaal te maken, namelijk plastiek.  Bij het gebruik van plastiek , voor een in deze tijd nieuwe en uitzonderlijke toepassing van het materiaal, rezen er veel problemen.  De voet van zowel de stoel als de tafel waren daarom in gegoten metaal gemaakt de schelp daarentegen was in een vezel versterkt plastiek gemaakt.


De vorm van deze design Knoll collectie was in zijn eenvoud modernistisch en humanistische in zijn aantrekkelijkheid: de vorm was futuristisch en tegelijkertijd zacht en gestileerd.  Florence Knoll sprak over Saarinen als de beste designer waar ze ooit mee samengewerkt heeft, waarmee ze bedoelt dat Saarinen’s werk meer eerlijkheid heeft dan al de andere ontwerpen die ze kende.  zijn Pedestal collectie was daar een perfect voorbeeld van door de vorm en het materiaalgebruik.

De collectie was een verbeeldingsrijke sprong voorwaarts in het naoorlogse Amerikaanse design, een triomf voor kunst en technologie.

Glen LoncinnieuwsComment