Nature as an Architect

DE VILLA ‘LE LAC’ BOOM, GEPLANT DOOR
LE CORBUSIER BLIJFT VERDER LEVEN IN EEN COLLECTIE VAN HOUTEN OBJECTEN DOOR JAIME HAYON

Villa ‘Le Lac’ gelegen op de oevers van het meer van Genève in Zwitserland, is het eerste voorbeeld van de moderne architectuur ontworpen door Le Corbusier en zijn neef Pierre Jeanneret. Het huis in beton werd voltooid in 1924 en werd het huis voor de ouders van Le Corbusier. Toen de ECAL/Universiteit van kunst en design Lausanne aan Cassina liet weten dat de historische Paulownia boom die in 1924 op het tuinterras van de Villa ‘Le Lac’ geplant werd, moest worden geveld omwille van een ongeneeslijke ziekte, voelde het merk zich onmiddelijk betrokken. Cassina assisteerde in 2013 met het kappen en de daaropvolgende overplaatsing van de boom naar haar schrijnwerkerij in Meda.


Ik was vereerd met de opdracht om nieuwe objecten te maken van de Villa ‘Le Lac’ boom, die een ode zijn aan de grote Le Corbusier. Ik dacht na over wie de prachtige Paulownia, staande op de oever van het meer van Genève, het meest zou missen. Ik dacht
aan de vogels die zingen doorheen het geluid van bladeren in de wind, aan een kleine thuis voor deze vogels, en aan jonge kinderen, vrolijk lachend en schommelend tussen de bladeren. Ik liet me in die geest inspireren voor het creëren van de drie objecten die iets vertellen over de poëtische aard van de boom en nieuw leven oproepen.
— Jaime Hayon

DE NATUUR ALS ARCHITECT

Le Corbusier’s keuze om de Paulownia boom te planten, was volgens Patrick Moser, curator en initatiefnemer van het project, zeker niet toevallig.
“Deze bijzondere boom wordt door vele architecten beschouwd als de ‘heilige boom’ van de villa. Hij werd gekozen door de architect omdat zijn lange takken het dak vormden van een groene tuinkamer, die hij slim gebouwd had naast het water en waar een klein venster in de muur de perfecte omlijsting is van het adem- benemende uitzicht.”

 

 

"IN ALLE DINGEN VAN DE NATUUR IS ER IETS WONDERBAARS" (ARISTOTELES)

Talloze inspanningen om een afstammeling te kweken van dezelfde Paulownia boom, mislukten. Ook de zaden uit de vrucht ervan die geplant werden op verschillende plaatsen in Europa, mochten niet kiemen en groeien. In november 2013 werd een nieuwe Paulownia boom geplant om de erfenis van Le Corbusier en zijn architectuur te verzekeren. Echter in het voorjaar van 2014, deed de natuur haar ding en werd een tak ontdekt die groeide uit de muur van het terras op de oever van het meer van de villa. Het verhaal wil dat de geest van Le Corbusier een zaadje met de wind naar de muur geblazen heeft. Deze nakomeling van de Paulownia boom is nu geplant op de Bourse aux Arbres in de buitenwijken van Lausanne waar hij inmiddels al gegroeid is tot een boom van meer dan 50cm hoog. 

 

SYMBOLISCHE LIMITED EDITION ACCESSOIRES
UIT HET HOUT VAN DE PAULOWNIA BOOM DOOR JAIME HAYON

Om de 50ste verjaardag van het overlijden van Le Corbusier te herdenken, vroeg Cassina - met de steun van de Fondation Le Corbusier - aan kunstenaar en ontwerper Jaime Hayon ter ere van de grote architect een reeks van accessoires te creëeren in het hout van de unieke Paulownia boom.
Vandaag leeft Le Corbusier verder in drie decoratieve objecten die geproduceerd zijn uit alle gezonde delen van de boom, tot het allerlaatste stuk. Deze ‘Villa Le Lac Paulownia’ objecten zijn een sterke poëtische verwijzing maar hebben ook een specifieke functie.
Paulownia-hout is bekend voor zijn lichtheid en veelzijdigheid, maar ook voor zijn gebrek aan starheid en moeilijkheid om mee te werken. Dit maakte van het project een nog grotere uitdaging. De objecten zijn opzettelijk natuurlijk gehouden, met slechts een lichte oliebehandeling, om de warmte van een origineel stuk van Le Corbusier’s geschiedenis te bewaren.
De limited editions worden genummerd en geverifieerd met het Cassina-logo, titel van het project ‘Villa Le Lac Paulownia’ en de handtekening van Jaime Hayon. Elk stuk, vergezeld van zijn eigen identiteitskaart, zal worden gepresenteerd in op maat gemaakte verpakking om de onnavolgbare kwaliteit en de authenticiteit van ieder object te benadrukken.